Vodič za začetnike: Kateri objektiv naj kupim?

Veliko fotografov bo povedalo, da je objektiv za vašo kamero prav tako pomemben (ali še bolj pomemben) kot samo telo kamere (v žargonu poimenovan body). Ves svetlobni snop, ki ga zajame vaša kamera, mora skozi nekakšen objektiv. Ta vpliva na ostrino, popačenje, količino svetlobe, perspektivo in številne druge spremenljivke. Temu primerni so objektivi ključen element za odlične posnetke.

Kaj je objektiv?

Objektivi usmerjajo svetlobo iz prizora, ki ga želite posneti, proti senzorju kamere. Značilni so po goriščni razdalji, izraženi v milimetrih, in po zaslonki, izraženi v f-zaporah. Za določitev, ali je objektiv vaše kamere zamenljiv, preberite navodila ali iščite informacije na spletu.

Kaj je Zaslonka?

Zaslonka je fizična odprtina v objektivu fotoaparata, ki nadzoruje količino svetlobe, ki vstopi v senzor ali filmski material. Ta odprtina je sestavljena iz več lamel, ki se lahko odprejo ali zaprejo. Številke, ki označujejo zaslonko, se imenujejo f-stopi ali zaslonične vrednosti (npr. f/2.8, f/5.6, f/16).

Popolnoma odprta zaslonka s pogledom na ulico

Vrste objektivov

Pri izbiri objektiva je ključno razumeti različne vrste objektivov na trgu. Vsaka vrsta ima svoje prednosti in slabosti, katere je pomembno upoštevati glede na specifične potrebe vaše fotografije. Naj si gre za pokrajino, portret, ulično fotografijo ali šport, obstaja objektiv, ki je optimalno zasnovan za vsako od teh področij. Oglejmo si različne vrste objektivov in kako lahko vplivajo na vaše fotografije.

Širokokotni objektivi (manj kot 35mm)


Namen uporabe: Širokokotni objektivi so odlični za pokrajinsko fotografijo, fotografiranje arhitekture, prostorske fotografije in potopisno fotografijo. Omogočajo zajem širokih polj ali velikih objektov v majhnih prostorih.
Prednosti: Pri pokrajinskih fotografijah lahko s širokokotnim objektivom zajamete širok kot gledanja, kar ustvarja občutek prostornosti in globine.
Slabosti: Ti objektivi lahko povzročijo nezaželeno popačenje, zlasti na robovih posnetka. Poravnavanje in kompozicija lahko zahtevata več načrtovanja in natančnosti.

Primer objektiva:

Canon10-22mm f/3.5-4.5 USM
Nikon10-20mm f/4.5-5.6G VR
Ultrawide objektiv, Fotografija KamranAydinov
Ultrawide objektiv, Fotografija KamranAydinov

Standardni objektivi (med 35mm in 70mm)


Namen uporabe: Idealni so za vsakdanjo uporabo, portrete, ulično fotografijo in reportažno fotografijo.
Prednosti: Ti objektivi so večinoma lažji in kompaktnejši. Nudijo tudi naravno perspektivo, ki je podobna vidnemu polju človeških oči.
Slabosti: Pri nekaterih aplikacijah so lahko omejujoči. Na primer, niso najboljši za zajemanje širokih pokrajin ali za približevanje oddaljenim subjektom.

Primeri objektiva:

Canon50mm f/1.8 STM
Nikon50mm f/1.8G

Telefoto objektivi (več kot 70 mm)


Namen uporabe: Primerni so za portrete, športno fotografijo, divjo življenje in katerokoli drugo situacijo, kjer bi radi približali nekaj, kar je daleč stran.
Prednosti: Telefoto objektivi lahko prinesejo objekte bližje brez potrebe po premikanju fotografa. Tudi z lahkoto zameglijo ozadje, zaradi česar je subjekt bolj poudarjen.
Slabosti: Lahko so težki in veliki, kar otežuje prenašanje. Prav tako pa potrebujete tudi dobro stabilizacijo, da bi se izognili tresenju kamere.

Primeri objektiva::

Canon70-300mm f/4-5.6 IS II USM
Nikon70-300mm f/4.5-5.6E ED VR

Super telefoto objektivi (300mm in več)


Namen uporabe: Uporabljajo se predvsem za fotografiranje divje živali in športne dogodke.
Prednosti: Ti objektivi omogočajo, da se približate subjektu z veliko razdalje, kar je idealno pri fotografiranju divjih živali ali športnih igralcev na igrišču.
Slabosti: Ti objektivi so praviloma zelo težki in veliki, kar otežuje njihovo prenašanje. Znižajo lahko tudi kakovost slike in so pogosto dragi.

jonathan mabey RgXxQCiNFxs unsplash
Super telephoto objektivi so običajno precej veliki in težki

Kateri objektiv naj kupim?

Po preučitvi različnih parametrov objektiva morate najti objektiv, ki ustreza vašim potrebam in vašemu proračunu. Na voljo so vam objektivi, ki prihajajo neposredno od proizvajalca vaše kamere (npr. Canon, Nikon, Sony), pa tudi tretje osebe (npr. Tamron, Sigma, Rokinon, Samyang, Tokina).

Če ne morete izbrati med dvema ali več objektivoma, obstajajo storitve za najem objektivov, ki vam omogočajo, da objektiv preizkusite pred nakupom.

Če iščete objektiv za določeno vrsto fotografije, so tukaj nekatera priporočila:

Pokrajina: verjetno potrebujete objektiv, ki lahko zajema široka polja (imenovan tudi širokokotni objektiv).

DSC 0624 2 1
Pokrajinska slika Črnokalskega viadukta, foto: Andrej Marsetič

Portret: najbolj pomembna vam je široka maksimalna zaslonka, da lahko ustvarite lepo zamegljeno ozadje.

Divje živali in šport: navadno boste želeli objektiv, ki napolni okvir s subjektom.

Ulična fotografija: veliko ulične fotografije se odvija v času, ko je malo svetlobe. Verjetno boste želeli nekaj vsestranskega, kot je zoom objektiv z razmeroma široko maksimalno zaslonko.

Makro: tu se odgovor ponuja sam po sebi. Verjetno boste želeli makro objektiv, ki je posebej zasnovan za zelo blizu smeščene subjekte.

Emil IMG 3438
Makro fotografija, foto Emil

Astrofotografija: potrebujete čim več svetlobe, ki vstopa v vašo kamero, zato izberite objektiv z zelo široko maksimalno zaslonko.

Zaključek

Ob nakupu objektiva je treba upoštevati veliko dejavnikov. Dva najpomembnejša dejavnika sta goriščna razdalja in zaslonka, ki lahko močno vplivata na ceno in kakovost. Pri odločitvi o nakupu objektiva si zapomnite, da imate veliko možnosti. Ne glede na to, kaj se odločite, vam bo premišljen nakup objektiva pomagal doseči impresivne rezultate pri fotografiranju.

Nazaj na Vrh
Zapri Povečaj