Osnove Fotografije – Kaj je Zaslonka?

Osnove Fotografije – Kaj je Zaslonka?

Fotografija je umetnost, ki združuje tehnično znanje in kreativnost. Eno od osnovnih tehničnih znanj, ki ga morajo fotografi obvladati, je razumevanje zaslonke. Zaslonka je ključna sestavina fotografije, ki vpliva na osvetlitev, globino polja in estetiko posnetka. V tem članku bomo raziskali osnove zaslonke in kako jo uporabiti za izboljšanje vaših fotografij.

Kaj je Zaslonka?

Zaslonka je fizična odprtina v objektivu fotoaparata, ki nadzoruje količino svetlobe, ki vstopi v senzor ali filmski material. Ta odprtina je sestavljena iz več lamel, ki se lahko odprejo ali zaprejo. Številke, ki označujejo zaslonko, se imenujejo f-stopi ali zaslonične vrednosti (npr. f/2.8, f/5.6, f/16).

Popolnoma odprta zaslonka s pogledom na ulico

Vloga Zaslonke v Fotografiji

 1. Osvetlitev: Ena izmed ključnih funkcij zaslonke je nadzor nad količino svetlobe, ki doseže senzor ali film. Večja odprtina (nizka f-stop vrednost, na primer f/1.8) pusti več svetlobe v objektiv, kar je uporabno v situacijah z malo svetlobe, kot so notranji prostori ali nočna fotografija. Nasprotno pa manjša odprtina (visoka f-stop vrednost, na primer f/16) omeji količino svetlobe in je koristna za fotografiranje v svetlih pogojih, kot je sončen dan.
 2. Globina polja (Depth of Field – DoF): Zaslonka vpliva tudi na globino polja v fotografiji. Globina polja se nanaša na razpon razdalje med najbližjim in najbolj oddaljenim objektom, ki je še vedno ostro v fokusu. Večja odprtina (nizka f-stop vrednost) ustvari plitvo globino polja, kar poudari motiv in zabriše ozadje. Manjša odprtina (visoka f-stop vrednost) pa ustvari globljo globino polja, kar omogoča, da so vsi elementi na različnih razdaljah od kamere ostro v fokusu.
 3. Estetika Fotografije: Zaslonka igra pomembno vlogo pri ustvarjanju estetskega videza fotografije. Fotografi pogosto uporabljajo zaslonko za ustvarjanje učinkovitih efektov, kot so zamegljeni ozadji (bokeh), ki poudarijo motiv, ali pa za zajemanje celotnega prizora v ostri ostrini.

Kako Uporabiti Zaslonko v Fotografiji?

 1. Razumevanje svetlobnih pogojev: Pomembno je, da razumete svetlobne pogoje okoli sebe. V tem kontekstu boste izbrali ustrezno f-stop vrednost. V temnih pogojih z nizko svetlobo boste želeli odpreti zaslonko (nizka f-stop vrednost), medtem ko boste v svetlih pogojih zaprli zaslonko (visoka f-stop vrednost).
 2. Kreativna uporaba globine polja: Odločite se, ali želite ustvariti plitvo ali globoko globino polja, odvisno od tega, kaj želite doseči s svojo fotografijo. Plitva globina polja se pogosto uporablja za portretiranje, medtem ko se globoka globina polja pogosto uporablja za krajinsko in arhitekturno fotografijo.
 3. Igrajte se z estetiko: Ne bojte se eksperimentirati z zaslonko, da ustvarite različne učinke in izraze v svojih fotografijah. Preizkusite različne f-stop vrednosti in opazujte, kako vplivajo na vaše posnetke.

Nastavljanje zaslonke na svojem fotoaparatu

Nastavljanje zaslonke na Nikon fotoaparatih je precej enostavno, saj imajo Nikonovi fotoaparati intuitivne menije in gumbe za nadzor parametrov fotografiranja. Tu je korak za korakom, kako nastaviti zaslonko na Nikon fotoaparatu:

 1. Vklop fotoaparata: Najprej vklopite svoj Nikon fotoaparat in pripravite se na fotografiranje.
 2. Izbira Načina Slikanja (P/A/S/M): Nikonovi fotoaparati ponujajo različne načine slikanja, vključno s polavtomatskimi (P, S, A) in ročnim načinom (M). Izberite način, ki ga želite uporabiti, s pritiskom na ustrezno tipko na izbirnem kolescu na fotoaparatu.
 3. Nastavitev zaslonke: Ko izberete želeni način, lahko nastavite zaslonko. To naredite z uporabo kolesca za zaslonko na fotoaparatu. Običajno je to kolo označeno s “A” ali “F”, kar pomeni zaslonko. Vrtite to kolo, dokler ne dosežete želene vrednosti zaslonke. Na zaslonu ali v iskalu boste videli spremembe vrednosti zaslonke.
 4. Preverjanje Osvetlitve in Spremljanje Hitrosti Zaklopa: Ko nastavite zaslonko, preverite, ali je slika pravilno osvetljena. Nikonovi fotoaparati imajo običajno indikator osvetlitve v iskalu ali na zaslonu, ki vam pomaga oceniti pravilno osvetlitev. Če je slika pretemna ali presvetla, prilagodite druge parametre, kot je hitrost zaklopa ali ISO, za ustrezno osvetlitev.
 5. Sprožitev fotoaparata: Ko ste zadovoljni s svojo izbiro zaslonke in drugimi parametri, lahko sprožite fotoaparat in posnamete fotografijo.

Canon

Nastavljanje zaslonke na Canon fotoaparatih je podobno kot pri Nikonu. Canonovi fotoaparati imajo tudi enostavne načine za ročno nastavitev zaslonke. Tu je korak za korakom, kako to storiti:

 1. Vklop fotoaparata: Najprej vklopite svoj Canon fotoaparat in ga pripravite na fotografiranje.
 2. Izbira Načina Slikanja (P/A/TV/M): Canonovi fotoaparati imajo različne načine slikanja, vključno s polavtomatskimi (P, TV, AV) in ročnim načinom (M). Izberite način, ki ga želite uporabiti, s pritiskom na ustrezno tipko na fotoaparatu.
 3. Nastavitev zaslonke: Ko izberete želeni način, lahko nastavite zaslonko. To naredite s pomočjo kolesca za zaslonko na fotoaparatu. Običajno je to kolo označeno z “AV” ali “F”, kar pomeni zaslonko. Vrtite to kolo, dokler ne dosežete želene vrednosti zaslonke. Na zaslonu ali v iskalu boste videli spremembe vrednosti zaslonke.
 4. Preverjanje Osvetlitve in Spremljanje Hitrosti Zaklopa: Po nastavitvi zaslonke preverite, ali je slika pravilno osvetljena. Canonovi fotoaparati imajo običajno indikator osvetlitve v iskalu ali na zaslonu, ki vam pomaga oceniti pravilno osvetlitev. Če je slika pretemna ali presvetla, prilagodite druge parametre, kot je hitrost zaklopa ali ISO, za ustrezno osvetlitev.
 5. Sprožitev fotoaparata: Ko ste zadovoljni s svojo izbiro zaslonke in drugimi parametri, lahko sprožite fotoaparat in posnamete fotografijo.

Sony

Tudi Sony fotoaparati imajo podoben proces nastavljanja zaslonke. Postopek je sledeč:

 1. Vklopite fotoaparat: Najprej vklopite svoj Sony fotoaparat in ga pripravite na fotografiranje.
 2. Izbira Načina Slikanja (P/A/S/M): Sonyjevi fotoaparati ponujajo različne načine slikanja, vključno s polavtomatskimi (P, A, S) in ročnim načinom (M). Izberite način, ki ga želite uporabiti, s pritiskom na ustrezno tipko na fotoaparatu.
 3. Nastavitev Zaslonke: Ko izberete želeni način, lahko nastavite zaslonko. To naredite z uporabo kolesca za zaslonko na fotoaparatu. Običajno je to kolo označeno s “A” ali “F”, kar pomeni zaslonko. Vrtite to kolo, dokler ne dosežete želene vrednosti zaslonke. Na zaslonu ali v iskalu boste videli spremembe vrednosti zaslonke.
 4. Preverjanje Osvetlitve in spremljanje hitrosti zaklopa: Po nastavitvi zaslonke preverite, ali je slika pravilno osvetljena. Sonyjevi fotoaparati običajno imajo indikator osvetlitve v iskalu ali na zaslonu, ki vam pomaga oceniti pravilno osvetlitev. Če je slika pretemna ali presvetla, prilagodite druge parametre, kot je hitrost zaklopa ali ISO, za ustrezno osvetlitev.
 5. Sprožitev fotoaparata: Ko ste zadovoljni s svojo izbiro zaslonke in drugimi parametri, lahko sprožite fotoaparat in posnamete fotografijo.

Kaj pa mobilni telefoni?

Mobilni telefoni imajo po večini fiksno zaslonko. Svetlobno jakost se tako uravnava z časom osvetljevanja in ISO. Nekateri novejši telefoni podpirajo programsko simulacijo boka efekta. Proces nastavljanja se razlikuje glede na znamko. V osnovi pa v aplikaciji fotografija izberemo način zamegljevanja ozadja.

Zaslonka ključen element fotografije, ki vpliva na osvetlitev, globino polja in estetiko vaših fotografij. Razumevanje, kako deluje zaslonka, vam bo pomagalo izboljšati vaše fotografske veščine in doseči želene rezultate. Ne pozabite eksperimentirati in se igrati z zaslonko, da odkrijete različne možnosti, ki jih ponuja fotografija.

Tell us about your thoughtsWrite message

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nazaj na Vrh
Zapri Povečaj